pedicure

Toen ik nog geen moeder was, beoefende ik Yoga wanneer ik maar kon. Na een nachtje doorhalen, als pauze tijdens het scriptieschrijven of vlak voor het eten. Nu ik moeder ben en dus niet meer alleen rekening kan houden met mijn eigen ritme, moet ik dit echt plannen. En dat is echt niet altijd makkelijk. Als ik vertel dat ik een paar keer per week een yoga-les doe is de reactie vaak: Yoga? Hoe dan? Dat kost toch ontzettend veel tijd? Ja, tijd kost het zeker. Maar je krijgt er dubbel zoveel tijd voor terug.

Tijd maken

Toen ik net moeder was ging al mijn tijd op aan werken, moeder zijn, een beetje partner zijn en zoveel mogelijk slapen. Voor de rest was er geen ruimte. Dit heb ik een jaar zo gedaan, maar toen merkte ik al heel snel dat ik niet echt gelukkig werd van dat ritme. Want waar was die me-time, die ik meer dan ooit nodig had? En hoe kon ik die stress nou loslaten? Dat gaat helaas niet zomaar tijdens je slaap.

Tijdens mijn verhuizing van Amsterdam naar Den Haag vorig jaar kwam ik tijdens mijn hardloop-rondje langs Balanzs en voelde: hier moet ik zijn. Dit moet ik gaan doen. Yoga: ik heb je nodig! De volgende ochtend deed ik mijn eerste proefles en ik was meteen verkocht. Dit was precies waar ik naar op zoek was. Deze rust, deze balans in mijn zo drukke leven.

Inplannen

Na mijn eerste proefles kocht ik gelijk een 6-maanden kaart en plande 3 keer per week een les in met mezelf. 2 keer s’ avonds om 20:00, 1 keer s’ochtends om 09:00. Dit waren mijn uurtjes met mezelf. Ze staan in de agenda, zodat deze tijd echt geblockt is. Ga ik 2 weken niet door allerlei redenen dan voel ik me onrustig, futloos en ben ik snel geïrriteerd. Zo erg zelfs dat mijn man zegt: ”wanneer ga je weer naar yoga?”

Door Yoga krijg je tijd

Het is echt waar, het gezegde ”yoga kost tijd, maar het geeft je zoveel tijd terug!”. Een les duurt gemiddeld 75 minuten en ja, dat is passen en meten in een druk schema. Maar als het in je systeem zit, krijg je er zoveel tijd voor terug. Een paar voorbeelden die bij mij echt een verandering teweeg hebben gebracht door het beoefenen van yoga:

  • Ik ben minder warrig
    De deur uitlopen en de sleutels vergeten, in de supermarkt staan en geen idee hebben wat ik ook al weer nodig had: been there. Door yoga ben ik rustiger en minder warrig geworden en dat scheelt tijd: niet meer naar huis voor dat boodschappenbriefje, de sleutels bij de buren moeten vragen die niet thuis zijn enz.
  • Ik leef meer in het nu
    Ik kan mij heel goed druk maken over dingen in de toekomst. Maar guess what: daar heb je niks aan. Het loopt bijna nooit zoals gepland en je weet toch niet wat er morgen precies gaat gebeuren. Let it go. Scheelt een hoop gepieker.
  • Ik ben vriendelijker
    Bijna aangereden worden door een fietsen terwijl ik oversteek, een ontploft huis als ik thuiskom, iemand die al maanden niet terugbelt: vervelend maar geen wereldramp. Scheelt een hoop tijd om die ruzietjes allemaal goed te maken, als je er op voorhand wat vriendelijker over bent.

Wil je meer lezen van mij? Op Big Little Love schrijf ik over balans in het moederschap!

x Merel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *