Het is bijna Kerst. We noemen het de ‘feestdagen’. Maar hoe feestelijk zijn die dagen eigenlijk echt?

Voor de ‘happy few’ is het een tijd van warmte, gezelligheid en samenzijn met familie en vrienden. Een moment van bezinning en verbinding. Maar voor veel mensen kunnen deze dagen niet snel genoeg voorbij zijn. Het begint meestal al met de vraag: waar en met wie vieren we dit jaar kerst? Die vraag zorgt bij velen al voor een stijging van het stressniveau. Maar de stress slaat vaak pas echt toe bij het streven naar ‘de perfecte kerst’. Het perfecte plaatje van hoe het zou moeten zijn. De boom, het eten, de cadeaus, je familie, je vrienden, de sfeer, alles moet fántastisch zijn. En als dat niet zo is, dan heb je gefaald, want iedereen heeft het toch fantastisch? Dus waarom jij dan niet? 

En dan zijn er ook mensen die geen andere mensen hebben om kerst mee te vieren. Geen familie, omdat die er misschien niet meer zijn of niet in de buurt wonen, of dat het contact daarmee moeilijk is of verbroken is. Geen vrienden om het mee te vieren, omdat die het wel met hun families vieren. Of geen vrienden hebben. Want ook dat komt voor. Meer dan we ons vaak realiseren. Voor velen is kerst daarmee een moment van eenzaamheid. En schaamte. Want niemand wil graag vertellen dat hij alleen is met kerst. Niemand wil alleen zijn met kerst. 

En het lijkt wel alsof deze dagen alle emoties uitvergroten, omdat het contrast zo groot lijkt. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Want terwijl ‘de eenzamen’ verlangen naar een warme kerst met vrienden en familie. En degenen die het wel met familie en vrienden vieren soms stiekem verlangen naar een kerst zonder ‘gedoe’ en ‘verplichtingen’, komt het er eigenlijk op neer dat we allemaal gevangen zitten in onze eigen gedachten over hoe kerst er eigenlijk uit zou moeten zien. En die gedachten zijn vaak helemaal niet realistisch. Het is wat mij betreft zelfs een illusie te geloven dat ‘de perfecte kerst’ bestaat. Zeker als we ons realiseren wat er allemaal gaande is in de wereld, hoeveel mensen er lijden…

Dus ik zou zeggen, laat al die ‘kerst-gedachten’ maar los en geniet van de kleine dingen. Wees dankbaar. En vriendelijk. Voor jezelf en voor je medemens. Een glimlach tegen een wildvreemde op straat, kan voor die ander al een wereld van verschil betekenen…dat vind ik nou een mooie kerstgedachte ❤️

Auteur: Sophie Zeestraten van Coaching by Sophie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *