Het einde van het jaar is in zicht. Tijd voor goede voornemens, toch?

Jarenlang heb ik bewust geen goede voornemens opgeschreven. Vooral omdat deze bij mij vaak eindigden bij precies dat: een voornemen. Soms kwam er wel even iets van terecht. Begon ik er vol goede moed aan, om vervolgens te eindigen met vooral een slecht gevoel over mezelf. Dat het me weer niet gelukt was het vol te houden, ik slap was en geen doorzettingsvermogen had. Dat het me ook nooit zou lukken en nog meer van dat soort negatieve gedachten. Van de positieve energie waarmee ik die goede voornemens had bedacht was dan weinig meer over. Dus op een gegeven moment ben ik er maar gewoon mee opgehouden. 

Tot ik erachter kwam hoe het toch komt dat de meeste goede voornemens geen stand houden. Vaak zijn goede voornemens groots en meeslepend. Van het genre ‘vanaf nu ga ik het écht helemaal anders doen!’. Meer sporten, gezonder eten, afvallen, stoppen met roken, stoppen of ‘minderen’ met alcohol, niet meer zo snel boos worden, niet meer zo gestressed zijn, niet meer zoveel piekeren, me niet meer zoveel aantrekken van wat andere mensen van me denken, minder netflixen/tv kijken, maar mijn tijd aan zinnigere dingen besteden, en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat je op wilskracht veel kan bereiken, heel veel zelfs, maar dat er voor een écht structurele verandering in je leven vaak meer nodig is dan alleen dat. En dat is zicht krijgen op ‘waarom’ je die dingen, die je kennelijk zo belangrijk vindt, niet al veel eerder hebt gedaan? Wat maakte het zo moeilijk? Waarom doe je die dingen eigenlijk, als je je ze helemaal niet of juist wel wil doen? Of waarom lukt het niet om het ‘vol te houden’?

En zo komt wat mij betreft alles weer terug bij bewustwording. Het vergroten van je bewustzijn op je eigen gedachten, gedrag en gevoelens, kan je helpen die structurele verandering wél echt door te gaan voeren in je leven. Dus als ik je één tip mag geven: richt je goede voornemens dan daar op! Wil je weten hoe, of heb je hulp nodig, laat het me weten 😉💕

En daarnaast: twee goede voornemens die ik iedereen elk jaar gun:

1) Be kind to yourself. ALWAYS. Je bent ook maar een mens 💓

2) Throw kindness around like confetti 🎉🌎

Auteur: Sophie Zeestraten van Coaching by Sophie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *